субота, 31. јануар 2015.

Istorija opsesije

Nijedan cvet u istoriji nije zaokupio ljudsku pažnju u toj meri i izazvao tako silno interesovanje kao cvet orhideje. Proteklih vekova one su bile predmet istraživanja i sakupljanja u gotovo svim delovima sveta. Do danas je registrovano oko 20 000 divljih pripadnika ove biljne vrste.

Orhidelirijum
Viktorijanska era bila je vreme pomame za orhidejama. Sakupljanje i otkrivanje novih vrsta dostiglo je svoj vrhunac u 19. veku. Bogati fanatični ljubitelji ovog cveta slali su ekspedicije u razne delove sveta, a njihov zadatak je bio otkrivanje do tada neviđenih vrsta.  Terminom orhidelirijum, jednom  rečju je opisana opšta pomama za ovim neobičnim cvetom u viktorijanskoj eri.

Prvi uzgajivači orhideja  
Kultivacija orhideja započela je u Britaniji u 19. veku. Orhideje su u Evropu donosili pojedinci ili kompanije koje su finansirale sakupljanje novih vrsta. Profesionalni sakupljači putovali su mesecima u potrazi za „cvetnim gralom“. Često su ove ekspedicije i njihov pravac čuvani u tajnosti, a širene su i dezinformacije o lokacijama na kojima su orhideje nađene. Nove orhideje su prodavane na londonskim aukcijama, na kojima su dostizale astronomske cene.
U to vreme malo se znalo o uzgajanju orhideja i procenat primeraka koji su preživeli u veštačkim uslovima bio je minoran. Kroz eksperimentisanje i sakupljanje informacija o uslovima u njihovom prirodnom habitatu, uzgajivači su počeli da postižu uspehe. Orhidejarstvo doživljava pun zamah 1851. godine, kada B. S. Williams objavljuje svoj priručnik: „Priručnik za uzgajivače orhideja“.

„Krivolov“ na divlje orhideje
Od 1973. godine sakupljanje orhideja u divljini je zabranjeno. Međutim „krivolov“ na divlje orhideje i dalje postoji u mnogim delovima sveta i upravo zato su neke vrste  divljih orhideja ugrožene. 

Нема коментара:

Постави коментар