субота, 31. јануар 2015.

Orhideje koje mirišu

Kompletan popis mirisnih orhideja bio bi beskonačan. Kako zbog velikog broja vrsta, tako zbog novih hibrida koji se pojavljuju gotovo svake nedelje na tržištu.
Za početak predstaviću 7 vrsta koje se ističu svojim intenzivnim i prijatnim mirisom:


     Aeranthes grandalena- Za njene cvetove kažu da odaju sladak miris sličan cvetovima jasmina. 

   Brassavola nodosa- Poznata i kao „Kraljica noći“, ima predivne bele cvetove koji mirišu poput        frezije ili đurđevka.

1     Cymbidium Golden Elf- Ovo je hibrid Cimbidiuma prelepih žutih cvetova i odaje citrusni miris.
Maxillaria tenuifolia- Njeni sitni cvetovi mirišu nalik kokosovom orahu.


Miltoniopsis santanaei- Cvetovi ove majušne orhideje mirišu nalik ružama.
Oncidium Twinkle Fragrance Fantasy- Reč je o hibridu oncidijuma. Reč je o snažnom mirisu vanile. 
Phaelanopsis violacea- Ova minijaturna orhideja miriše poput cimeta. 





Istorija opsesije

Nijedan cvet u istoriji nije zaokupio ljudsku pažnju u toj meri i izazvao tako silno interesovanje kao cvet orhideje. Proteklih vekova one su bile predmet istraživanja i sakupljanja u gotovo svim delovima sveta. Do danas je registrovano oko 20 000 divljih pripadnika ove biljne vrste.

Orhidelirijum
Viktorijanska era bila je vreme pomame za orhidejama. Sakupljanje i otkrivanje novih vrsta dostiglo je svoj vrhunac u 19. veku. Bogati fanatični ljubitelji ovog cveta slali su ekspedicije u razne delove sveta, a njihov zadatak je bio otkrivanje do tada neviđenih vrsta.  Terminom orhidelirijum, jednom  rečju je opisana opšta pomama za ovim neobičnim cvetom u viktorijanskoj eri.

Prvi uzgajivači orhideja  
Kultivacija orhideja započela je u Britaniji u 19. veku. Orhideje su u Evropu donosili pojedinci ili kompanije koje su finansirale sakupljanje novih vrsta. Profesionalni sakupljači putovali su mesecima u potrazi za „cvetnim gralom“. Često su ove ekspedicije i njihov pravac čuvani u tajnosti, a širene su i dezinformacije o lokacijama na kojima su orhideje nađene. Nove orhideje su prodavane na londonskim aukcijama, na kojima su dostizale astronomske cene.
U to vreme malo se znalo o uzgajanju orhideja i procenat primeraka koji su preživeli u veštačkim uslovima bio je minoran. Kroz eksperimentisanje i sakupljanje informacija o uslovima u njihovom prirodnom habitatu, uzgajivači su počeli da postižu uspehe. Orhidejarstvo doživljava pun zamah 1851. godine, kada B. S. Williams objavljuje svoj priručnik: „Priručnik za uzgajivače orhideja“.

„Krivolov“ na divlje orhideje
Od 1973. godine sakupljanje orhideja u divljini je zabranjeno. Međutim „krivolov“ na divlje orhideje i dalje postoji u mnogim delovima sveta i upravo zato su neke vrste  divljih orhideja ugrožene.